CO2-neutraal /Klimaatneutraal sinds 2020


                                                                                                                Oostakker 07/05/2021

CO-neutraal / klimaatneutraal sinds 2020.

Hoe we hierin zijn geslaagd en hoe ook jij kan meewerken aan een CO2-neutrale toekomst lees je hier:

Het derde decennium van onze klimaatactie


Wie we zijn:


Als gezin trachten we bewust in het leven te staan. Stil te staan bij wat er werkelijk toe doet. Respect voor de natuur vertaalt zich meer en meer in een reductie van onze CO2 uitstoot.

 Aandacht en actie:

We ontdekten gaandeweg hoe we onze CO2 emissie stap voor stap konden afbouwen. Onze vriend Wim De Grote (www.e-ster.be), liet ons zien hoe we met éénvoudige, aanpassingen de energie-efficiëntie van onze woning konden verhogen. Eénvoudig: rustverbruikers werden weggewerkt, stap voor stap gebruikten we efficiënte alternatieven voor onze verlichting en elektro toestellen en tenslotte kozen we voor een goed geïsoleerde woning die we verwarmen met een aangepaste condenserende gasketel.
In 2005 plaatsten we onze eerste zonnecellen op het dak, in 2020 verdubbelden we onze productie van zonne-elektriciteit en vervingen we onze wagen door een elektrisch model.

Kort geschetst kan een doorsnee gezin makkelijk zijn elektrisch verbruik halveren, de rest haalt het uit de combinatie van zonne-energie en groene stroom (vb. Ecopower).

Naast de CO2 uitstoot binnen onze leef-/woonomgeving is er de inpakt van onze mobiliteit. De inpakt hiervan zie je aan de oranje vlaggetjes op de eerste afbeelding. Vanaf 2020 compenseren we onze vliegreizen.

 

CO2 neutraal – maar je verwarmt toch nog steeds en …

In de eerste plaats zijn we dichter bij ons doel gekomen via energie-efficiënte maatregelen. Dit komt niet alleen ten goede aan het milieu, ook ons eigen financieel vermogen nam toe. De gemiddelde ROI (Return On Investment) van een goed gekozen energie-efficiënte actie ligt op 3 jaar. Onze overige CO2 uitstoot compenseren we door nieuwe energie-efficiënte investeringen (vb. elektrische wagen VW ID3), aandelen in energie-coöperaties als Energent en Ecopower en groene fondsen zoals….  

CO2 neutraal – waarom zou ik meegaan in dit verhaal?

Investeren in Co2 reductie leidt tot winst, tot een persoonlijke praktijk met een groot collectief belang. Ons leefmilieu, onze samenleving en onze financiële toestand, allen gaan ze erop vooruit.  Daarnaast is deze evolutie makkelijk op te volgen als kwaliteitsproject, het project voldoet namelijk aan alle ‘RUMBA’ eisen: het is Relevant, Understandable (verstaanbaar), Measurable (meetbaar), Behavioral (door gedrag beïnvloedbaar) en Attainable (haalbaar).

Hoop dat ook jij warm loopt voor een eigen CO2-neutraal project.

Veel succes,

Serge Van Criekinge.

PS: meer informatie vind je hier.

 





Reacties